fbpx
Veel gekozen categoriën Bekijk alle situaties
Direct aanvragen
woning huren met rolstoel, Nicolas moet een rolstoel, krijgt hij urgentie?

Nicolas moet een rolstoel, krijgt hij urgentie?

Nicolas moet een rolstoel, krijgt hij urgentie? https://www.mijnurgentie.nl/wp-content/uploads/2019/06/9-e1691678638242.jpg 770 578 MijnUrgentie MijnUrgentie https://www.mijnurgentie.nl/wp-content/uploads/2019/06/9-e1691678638242.jpg

Nicolas moet een rolstoel, krijgt hij urgentie?

Nicolas is een aantal jaar geleden geïmmigreerd uit België. Hij heeft daar gewerkt in de bouw en heeft voor zijn werk de keuze gemaakt om te verhuizen naar Waddinxveen. Hij heeft hier ook zijn partner leren kennen en woont samen in het huis van zijn partner. De woning zit op de eerste verdieping van een portiekflat en heeft geen lift. Dit was voor het stel geen moeite en samen bewoonden Nicolas en zijn partner de woning. Het stel heeft een notarieel samenlevingscontract ondertekend en wonen ruim drie jaar samen als de problemen beginnen. Nicolas heeft acute rugpijn; hij kan hierdoor steeds minder werken en is uiteindelijk afgekeurd omdat hij steeds minder mobiel is geworden. Er volgen vele therapieën, de fysiotherapeut, ziekenhuizen en behandelingen maken het hem niet makkelijker. De arts adviseert Nicolas om geopereerd te worden, want dat zal de pijnen wegnemen, maar betekent voor Nicolas dat hij langdurig in een rolstoel zal belanden. Nicolas staat voor een dilemma: gaat hij voor de pijnen of voor een rolstoel? Wat moet hij met de trappen in zijn flat? Hij heeft ons opgebeld en vlak voor zijn operatiedatum kregen wij het verzoek om urgentie aan te vragen voor een gelijkvloerse woning in een flat met een lift dat rolstoelvriendelijk was. We namen de opdracht aan.

Nicolas stond niet op het huurcontract en dat betekent dat hij geen woning achterlaat bij het aanvragen van urgentie. Wij hebben allereerst moeten aantonen dat Nicolas samenwoont en daar hebben wij het over gehad in onze aanvraag. Wij hebben ook aangegeven dat ten tijde van het intrekken Nicolas geen rugklachten had. Hij werkte en was mobiel en in staat om te functioneren binnen de woning. De rugklachten begonnen op het werk van Nicolas, hij sliep slecht en had continu pijn in zijn onderrug. Hij is afgekeurd en krijgt een ziektewet uitkering. Hij werd in steeds meer primaire zaken, zoals douchen en aankleden afhankelijk van de hulp dat hij krijgt van zijn partner. De artsen hebben Nicolas aangeboden om te opereren, maar wel met het gevolg dat hij langdurig in een rolstoel zal belanden. Dit betekent voor Nicolas dat hij opgesloten zal zitten in de woning, de deuren zijn te smal en de badkamer is te klein. Hij zal overal bij geholpen moeten worden.

Wij hebben de documenten verzameld en een medisch rapport opgevraagd bij de behandelend specialist van Nicolas. Hij heeft zijn problemen en belemmeringen beschreven en heeft aangegeven dat hij niet volledig afhankelijk wil raken van hulp en dat zijn levenskwaliteit drastisch zal verminderen in deze woning. Nicolas heeft zich altijd als een goede huurder gedragen en heeft aangegeven een woning te willen waar hij met zijn rolstoel in kan functioneren. Wij hebben de juridische onderbouwing bijgevoegd en hebben ook de financiën van Nicolas inzichtelijk gemaakt. Nicolas heeft vanwege zijn ziektewetuitkering een inkomstenterugval ten opzichte van de periode dat hij wel werkte en heeft daarom schulden opgebouwd. Deze schulden hebben wij in kaart gebracht en betalingsregelingen aangevraagd. Nicolas heeft aangetoond dat hij de woning kan betalen.

De aanvraag is verzonden naar de cliën. Hij zou deze in persoon afgeven bij Woonpartners Midden Holland. Dit is de woningbouwvereniging die de aanvraag zal voorleggen aan de toetsingscommissie. Wij kregen een telefoontje van de partner van Nicolas: ze was aan de balie geweest en de medewerker had aangegeven dat Nicolas weinig kans maakt. Hij had beter een particuliere woning kunnen zoeken, of in België zijn kansen proberen. Nicolas was teleurgesteld en belde ons op. Wij schrokken van dit verhaal en hebben direct gebeld met Woonpartners Midden-Holland. Wij hebben gesproken met de klantmanager en aangegeven dat wij de aanvraag willen doorzetten. Wij vroegen om een gemotiveerde uitspraak van de toetsingscommissie en hebben de aanvraag, na aandringen, aangeleverd.

Op maandagmorgen 26 augustus 2019 kreeg ik het telefoontje van de toetsingscommissie: de urgentie is toegekend. Nicolas heeft woonurgentie gekregen op basis van medische gronden. Onze aanvraag, ook al was deze door het aandringen van onze juristen bij de woningbouwvereniging, had succes. De medische noodzaak was aantoonbaar en het dossier volledig. De snelheid van de beslissing heeft ons ook verbaasd. Nicolas kan nu, na de operatie in ieder geval gerust revalideren en mobiel blijven in zijn woning. Ik zal vanwege de privacy van Nicolas zijn achternaam niet delen. Ik zal de woonurgentie, zoals geïnstalleerd op Woningnet, delen.

 

woning huren met rolstoel, Nicolas moet een rolstoel, krijgt hij urgentie?