Hadia is gescheiden en dakloos
Hadia is van Afghaanse afkomst, zij is een jonge moeder welke twee jaar terug is gaan samenwonen met haar – eveneens – Afghaanse vriend. Hij komt uit Afghanistan en kan zich naar moeilijk aanpassen aan de Nederlandse normen. Het is een doorn in het oog dat Hadia studeren wil, een baan heeft en als zelfstandige vrouw leeft in de Nederlandse maatschappij. De familie van Hadia heeft de relatie afgeraden, haar vader heeft ze geen contact meer mee en haar broer wil haar ook niet meer spreken. Hadia was smoorverliefd, want het was een prachtige man, maar éénmaal in hetzelfde huis, viel de realiteit toch tegen.
Er kwamen steeds meer beperkingen en deze werden opgelegd met huiselijk geweld. Hadia is in de tussentijd zwanger geraakt en is inmiddels moeder van een minderjarig kind. Hadia maakt zich zorgen om haar man welke iedere dag steeds meer controle opeist. Hij werkt niet, draagt niet bij aan het huis en is onzeker. Dit gevoel van mislukking ageert hij af op Hadia. De financiële situatie van het gezin verslechtert wanneer hij steeds meer geld stuurt naar zijn familie in Afghanistan. Het rondkomen wordt moeilijk, er bouwen zich schulden op en Hadia staat er alleen voor. De geweldsuitbarstingen worden steeds meer en heftiger, Hadia belandt in het ziekenhuis en heeft een doktersverklaring. Het advies om aangifte te doen slaat ze af, ze wil hem geen problemen bezorgen. Wel heeft Hadia haar huisarts ingelicht, welke haar doorverwijst naar ons kantoor.
Op 12 februari 2020 heeft Hadia zich bij ons aangemeld. Zij heeft een aanmelding gedaan vanaf de website voor een woonurgentie in de gemeente Amsterdam. Zij is inmiddels ingetrokken bij haar vriendin in Amsterdam en kan hier tijdelijk verblijven. Zij is door de woningbouwvereniging in Lelystad, waar zij geboren is en haar netwerk woont afgewezen omdat ze inmiddels buiten de gemeente is gaan wonen. Ook de gemeente Amsterdam neemt de aanvraag voor een urgentie niet in behandeling, want ze woont er nog geen twee jaren.
Hierdoor staat Hadia ‘met haar rug tegen de muur’.
Het proces
Wij hebben de zaak aangenomen en hebben twee aanvragen ingediend. De eerste hebben wij gedaan in de gemeente Amsterdam en de tweede bij de woningbouwvereniging in Lelystad. Hierin hebben wij haar situatie omschreven en een bijzonder beroep op de hardheidsclausule gedaan. Het gaat in dit geval om een alleenstaande moeder, zonder netwerk welke voor een adequate opvang kan zorgen en een minderjarig kind van twee maanden oud. Zij staat letterlijk op staat en kan niet terug naar haar (ex)partner, welke woedend is dat zij hem heeft verlaten. De veiligheid van Hadia in het algemeen, maar haar dochter in het bijzonder staat in het geding. Dit argument hebben wij aangevoerd bij de gemeenten. Hierbij is het belangrijk om de juridische argumentatie strak te houden en te verwijzen naar de wetselementen. Hierbij is ook jurisprudentie erg belangrijk.
Ook in het dossier van Hadia merken wij dat de huisvestingsverordening welke door de gemeente is opgesteld ter aanvulling van de Huisvestingswet vaak tegenstrijdig zijn. Wij hebben de woonvereiste van twee jaren daarom aangevochten en de bedoeling van deze wet uitgelegd. Het moge duidelijk zijn dat de Huisvestingswet in dergelijke zaken de basis is voor een verordening en een gemeente of woningbouw de aanvragen aan deze wetten moet toetsen. Het is aan de toetsingscommissie om de aanvraag te beoordelen en wij zorgen voor een volledig dossier met de nadruk op de juiste zaken. De gemeente Amsterdam heeft de aanvraag – naar verwachting – snel afgewezen. In de zaak van Hadia was deze afwijzing erg waardevol.
Wij hebben ook deze afwijzing gebruikt in de aanvraag bij de gemeente Lelystad.
Beslissing
Op 27 mei 2020 kregen wij een brief met daarin de beslissing, de urgentie is toegekend!
Hadia krijgt een eigen woning, met drie kamers in Boswijk of Waterwijk in Lelystad. Dit is dichtbij haar netwerk. Wij hebben inmiddels mogen vernemen dat ook de relatie met haar familie weer enigszins aan het normaliseren is. Wij wensen Hadia het beste toe in haar nieuwe woning.
Procesjurist
Emir Arazov