fbpx ...
Veel gekozen categoriën Bekijk alle situaties
Direct aanvragen

Wat zijn sociale huurwoningen?

Wat zijn sociale huurwoningen? In Nederland tellen we 2,2 miljoen sociale huurwoningen. Dit zijn een – door overheid gesubsidieerde – woningen welke worden beheerd door de woningcorporaties. Vaak zijn deze woningen goedkoper dan de grens voor huurtoeslag, en zorgen we er op deze manier voor dat iedereen in Nederland een dak boven zijn/haar hoofd kan betalen.

Steeds meer mensen doen een beroep op de sociale huursector, omdat de huren in de particuliere sector hard zijn toegenomen en het kopen van een woning inmiddels ook tot een luxe is verworden. Hierdoor blijven meer mensen in hun – vaak goedkope – sociale huurwoningen zitten, en stromen de middenklasse niet door naar een koopwoning. Mede hierdoor blijft hierdoor de vraag naar sociale huurwoningen hoog. Een sociale huurwoning is vaak een goed onderhouden, betaalbare woning in een volkswijk. U hoeft bij het aannemen van een woning niet naar een makelaar, maar kunt u reageren op sociale huurwoningen via het Woningnet van uw gemeente. Via het woningnet wordt u in contact gebracht met de afdeling verhuur van een corporatie en kunt u, mits de woning aan u wordt toegewezen, uw woning aannemen en eventueel huren.

Het huren van een sociale huurwoning betekent dat u geen tijdelijke overeenkomsten krijgt, maar een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgt aangeboden. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over uw huisvesting. Vaak komen sociale huurwoningen in aanmerking voor huurtoeslag, en zou dit betekenen dat als u een laag inkomen heeft u uw huur alsnog kunt blijven betalen. Het is de bedoeling van de sociale huur dat u een betaalbare huurwoning kunt huren.

Met de huidige wachttijden voor een sociale huurwoning duurt het gemiddeld acht jaren voordat u aan de beurt bent voor een huurwoning. Vaak kunnen woningzoekenden niet zo lang wachten op een huurwoning, omdat er problemen zijn en zij met spoed naar een (andere) woning moeten verhuizen. Ook kan het zo zijn dat u (dreigend) dakloos bent en daardoor snel een woning nodig heeft. In dit geval is het zinvol om een urgentieverklaring aan te vragen. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang op alle andere woningzoekenden en krijgt u binnen enkele weken een passende woning aangeboden.