Wij scoren gemiddeld een 8,4 (1.286 beoordelingen op Trustpilot)
Schrijf review
Veel gekozen categoriën Bekijk alle situaties
Direct aanvragen

Saskia woont in een bungalow

Saskia woont in een bungalow 1200 900 MijnUrgentie MijnUrgentie

Saskia dreigt dakloos te raken met twee jonge (schoolgaande) kinderen. Zij heeft tijdelijk onderdak gevonden in een bungalow, heeft zij recht op urgentie?

Saskia is moeder van twee jonge kinderen, zij heeft een ‘explosieve’ relatie achter de rug en heeft besloten om de relatie te verbreken. Dit was beter voor haarzelf, maar ook voor de veiligheid van de kinderen. Cliënt is meermaals slachtoffer van geweld, hiervan heeft zij geen aangifte gedaan en daardoor heeft de gemeente geweigerd om haar aanvraag in behandeling te nemen. Er is volgens de gemeente ‘geen acute dreiging’ als er geen aangifte is gedaan.

Wij hebben gebeld met Saskia, in dit gesprek heeft zij ons uitgelegd dat zij geen aangifte durft te doen. Ze is inwonend bij haar (inmiddels ex) partner en is volledig afhankelijk van zijn inkomen, zelf heeft Saskia geen baan en geen netwerk dat haar kan opvangen. Wij begrepen Saskia hierin, want als zij aangifte doet tegen haar partner, dan wordt hij gearresteerd en verblijft hij één nacht in een politiecel, wat zou er de volgende dag gebeuren? Saskia vreest het ergste.

Onze jurist heeft Saskia geadviseerd om geen aangifte te doen, maar wel een optie te vinden om hem te verlaten. De gemeente heeft eenmaal een zorgplicht en zal een oplossing moeten vinden met twee minderjarige dakloze kinderen. Saskia heeft een vakantiewoning gevonden en is daar ingetrokken, wij hebben daarna de aanvraag gedaan. De aanvraag in de gemeente Almere verloopt via Het Vierde Huis. Wij hebben het dossier opgesteld, de juridische aspecten benadrukt en een onderbouwing van de situatie gegeven. Wij hebben onze zorgen geuit en de toetsingscommissie verzocht om een oplossing te bieden voor Saskia en haar kinderen. Zij waren immers dakloos en de gemeente heeft positieve verplichtingen tegenover deze alleenstaande moeder, zo staat het immers omschreven in jurisprudentie. Wij hebben daar een beroep op gedaan.

Op 7 november 2019 kregen wij een brief met daarin de beslissing, de urgentie is toegekend en Saskia mag gedurende 6 maanden met voorrang reageren op een etagewoning. Saskia heeft inmiddels een baan en woont in haar nieuwe woning met haar kinderen. Wij wensen Saskia nog veel woongenot in haar nieuwe woning! Wij hebben de toekenningsbrief gedeeld onderaan dit artikel, de achternaam en andere persoonlijke gegevens hebben wij onleesbaar gemaakt voor de privacy van Saskia.

×

Hallo!

Op werkdagen staan wij tussen 09:00-17:00 klaar voor al uw vragen.

× Vragen?