Wanneer een echtpaar besluit te scheiden en ze een huurwoning delen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de rechten en plichten die hierbij komen kijken. In Nederland gelden er specifieke regels met betrekking tot echtscheiding en huurwoningen.
Huurovereenkomst
De huurovereenkomst is een belangrijk document dat de rechten en plichten van zowel de huurder als de verhuurder regelt. Bij een echtscheiding blijft de huurovereenkomst in principe ongewijzigd. Dit betekent dat beide echtgenoten nog steeds hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de huur en eventuele schade aan de woning.
Als een van de echtgenoten de huurwoning wil verlaten, moet er een regeling worden getroffen met de verhuurder. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de vertrekkende echtgenoot uit de huurovereenkomst wordt gehaald, waardoor de achterblijvende echtgenoot de enige huurder wordt.
Verdeling van de huurwoning
Bij een echtscheiding moet er ook een beslissing worden genomen over wie er in de huurwoning blijft wonen. Dit kan op verschillende manieren worden geregeld:
Beide echtgenoten blijven in de huurwoning wonen, bijvoorbeeld door het huis te verdelen in twee aparte wooneenheden.
Een van de echtgenoten blijft in de huurwoning wonen en de ander zoekt een nieuwe woning.
Beide echtgenoten verlaten de huurwoning en gaan op zoek naar een nieuwe woning.
Deze beslissing kan in onderling overleg worden genomen, maar als er geen overeenstemming kan worden bereikt, kan de rechter worden ingeschakeld om een beslissing te nemen.