fbpx ...
Veel gekozen categoriën Bekijk alle situaties
Direct aanvragen
, Wat als u er als moeder alleen voor komt te staan?

Wat als u er als moeder alleen voor komt te staan?

Wat als u er als moeder alleen voor komt te staan? https://www.mijnurgentie.nl/wp-content/uploads/2023/11/Schermafbeelding-2023-11-02-om-13.53.59.png 595 396 MijnUrgentie MijnUrgentie https://www.mijnurgentie.nl/wp-content/uploads/2023/11/Schermafbeelding-2023-11-02-om-13.53.59.png

Wat als u er als moeder alleen voor komt te staan?

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die het leven van alle betrokkenen verandert. Zeker als er kinderen in het spel zijn kan het hele lastige situaties opleveren. Of de persoon in kwestie nou in het eerste jaar als moeder zit, of al jarenlang de verantwoordelijkheid draagt, het is belangrijk om een gezonde en ondersteunende omgeving te blijven bieden. Wat als u er als moeder alleen voor komt te staan?

Open communicatie

Het is van belang om open en eerlijk met kinderen te communiceren over de scheiding. Kies een geschikt moment en leg de situatie uit op een begrijpelijke manier, rekening houdend met de leeftijd van de kinderen. Beantwoord hun vragen geduldig en geef ze de ruimte om hun gevoelens te uiten. Het is belangrijk dat ze begrijpen dat de scheiding niet hun schuld is en dat beide ouders nog steeds van hen houden. Als het lukt is het misschien zelfs verstandig, om een gesprek als dit samen met de ex-partner te voeren. De kinderen kunnen dan meteen alles zeggen wat er op hun hart ligt en vragen stellen die ze hebben.

Blijf respectvol

Communiceer altijd op een nette manier met elkaar en blijf respectvol. Het belangrijkste is dat ex-partners altijd het welzijn van de kinderen bovenaan blijven zetten. Als Mama in Control kunt u dit zeker weten! Probeer gezamenlijke beslissingen te nemen over belangrijke zaken zoals opvoeding, school en gezondheidszorg. Dit geeft kinderen een gevoel van stabiliteit. Ga bijvoorbeeld ook altijd samen naar gesprekken op school zodat eenieder meteen op de hoogte is van wat er speelt.

Stel realistische verwachtingen

Stel realistische verwachtingen voor uzelf en voor de kinderen. Verwacht niet dat alles meteen soepel verloopt. Geef iedereen de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Wees geduldig en begripvol en zoek indien nodig professionele hulp, zoals counseling. Dit geldt overigens ook voor u en uw ex-partner, mits u beiden hiervoor open kunt staan en hier tijd in wil investeren.

Zorg ook goed voor uzelf

Als moeder bent u vaak geneigd om alle aandacht op de kinderen te richten, maar het is net zo belangrijk (soms zelfs nog belangrijker) om goed voor uzelf te zorgen. Een scheiding brengt stress met zich mee en zelfzorg is belangrijk om emotioneel en fysiek gezond te blijven. Neem tussendoor de tijd voor ontspanning, zoek steun bij vrienden en familie en overweeg het zoeken naar professionele hulp, als u merkt dat de emotionele last te zwaar wordt.

Emoties mogen er altijd zijn

Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren op een scheiding, afhankelijk van hun leeftijd en persoonlijkheid. Sommigen kunnen verdrietig of boos zijn, terwijl anderen zich misschien terugtrekken. Houd rekening met de emoties van de kinderen en bied een veilige ruimte waar ze hun gevoelens kunnen uiten. Moedig open communicatie aan en toon begrip voor wat ze doormaken. Kunnen ze het bij u of uw ex-partner wat moeilijk kwijt, dan is er misschien wel een familielid of iemand op school die een luisterend oor kan bieden.

Urgentie nodig vanwege dreigende dakloosheid en meer?

Conform de wetgeving is het mogelijk voor een alleenstaande moeder om een urgentieverzoek in te dienen wanneer de partner het gezin heeft verlaten en er behoefte is aan nieuwe huisvesting. Uiteraard zijn hier specifieke voorwaarden aan verbonden en gelden bepaalde situaties, zoals gedwongen minder werken vanwege zorg voor de kinderen en te hoge woonlasten in de huidige woning. Een andere geldige situatie is wanneer het niet mogelijk is om de gezamenlijke woning over te nemen, wat dreigende dakloosheid voor u en uw kinderen met zich meebrengt. Ook een scheiding waarbij de woning niet meer betaalbaar is, met als gevolg dreigende dakloosheid, komt in aanmerking.

Ten slotte wordt een onveilige situatie voor de kinderen, bijvoorbeeld door dreiging vanuit de ex-partner, erkend als een geldige reden voor een urgentieaanvraag. Vraag een urgentieverklaring aan via mijnUrgentie en laat ons u helpen naar een stabiele, en veilige, woonomgeving.