fbpx ...
Veel gekozen categoriën Bekijk alle situaties
Direct aanvragen

Sociale huur uitgelegd

Het recht op een betaalbare huurwoning is vastgelegd in de Wet. Iedereen heeft recht op passende huisvesting, en is de staat verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat iedereen het recht toe komt dat hem/haar door de Wet is toebedeeld.

Nu is het helaas zo dat u zelf een hoop moet doen om een passende huurwoning te krijgen. U zou allereerst achteraan de wachtrij (ongeveer 8 jaar) moeten aansluiten tot u aan de beurt bent. Echter heeft niet iedereen zoveel tijd omdat de nood aan de man is, bijvoorbeeld vanwege een relatiebreuk, (dreigend) dakloosheid of om een medische noodzaak. Al deze gronden vormen een reden om voorrang aan te vragen voor de sociale huur. Het aanvragen van deze urgentieverklaring is een ingewikkeld proces. Wij nemen de gehele aanvraag uit handen en zorgen ervoor dat de aanvraag voor u wordt ingediend bij de urgentiecommissie van uw gemeente. U krijgt binnen enkele weken een beslissing opgestuurd.


Sociale huur nader uitgelegd

Sociale huurwoningen zijn de woningvoorraad die in Nederland zijn gereserveerd voor de laag- en middeninkomen en zijn vaak goed onderhouden, betaalbaar, en zijn ruim aanwezig in de grote steden. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning dient u zich aan te melden op de lokale Woningnet en te reageren op woningen. Als u een woning krijgt aangeboden, bijvoorbeeld omdat u een urgentieverklaring heeft, dan kunt u de woning bezichtigen en uw documenten inleveren. De woningcorporatie zal uw gegevens bekijken en indien deze akkoord zijn krijgt u een huurcontract. U tekent de huurcontract en krijgt meteen de sleutels mee van uw nieuwe (t)huis.

De huren van een sociale huurwoning zijn laag, daarom komt u vaak in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is onder andere afhankelijk van uw inkomen en van de huurprijs van uw woning. Als deze beiden voldoen aan de voorwaarden voor huurtoeslag dan krijgt u deze iedere maand uitgekeerd door de Belastingdienst. Heeft u met spoed een sociale huurwoning nodig? Vraag dan een urgentie aan. Wij helpen u gedurende de gehele aanvraag en zorgen ervoor dat u een oplossing krijgt welke past bij uw (nood)situatie.