Veel gekozen categoriën Bekijk alle situaties
Direct aanvragen

Met spoed een woning

Met spoed een woning

Heeft u met spoed een woning nodig?

Het leven is soms onvoorspelbaar en ontwikkelen zich er gebeurtenissen die u niet op voorhand had kunnen overzien. Denk bijvoorbeeld aan een relatiebreuk, een ongeval, ziekte, een inkomensterugval of andere onvoorziene zaken waardoor uw huidige woning plots niet meer bij uw situatie past.

Het meest voor de hand liggende is dat u verhuist naar een woning dat beter bij u past, bijvoorbeeld een gelijkvloerse, of een goedkopere huurwoning. Alleen zijn de wachttijden voor sociale huurwoningen erg lang en wordt van u verwacht dat u jarenlang wacht tot u aan de beurt bent, maar wat als u niet zolang kunt wachten?
In dat geval kunt u een beroep doen op de spoedzoekersregeling, een zogenaamd urgentieverklaring. Met een urgentieverklaring bent u aangemerkt als spoedzoeker en kunt u met voorrang reageren op een sociale huurwoning in uw gemeente. Iedere Nederlandse gemeente kent een urgentieregeling, waardoor burgers met spoed aan een passende woning kunnen komen.

Met spoed woning huren

Als spoedzoeker krijgt u voorrang op een huurwoning. Hierdoor krijgt u met spoed een huurwoning. Aan het verkrijgen van een urgentieverklaring zijn voorwaarden gebonden, zoals bijvoorbeeld het niet op een andere manier kunnen oplossen van uw probleem. 

De problemen mogen niet uw eigen schuld zijn, en moet voldoende worden aangetoond dat uw huidige woning onderdeel is van dit probleem. Als deze zaken zijn aangetoond krijgt u een voorrangsverklaring van uw gemeente en mag u met een urgentieverklaring met voorrang reageren op huurwoningen. 

Met een urgentieverklaring heeft u binnen enkele weken een huurwoning. Als u de aanvraag meteen zou indienen, zou dit dus ongeveer binnen twee tot drie maanden rond moeten zijn vanaf het moment dat u de aanvraag indient. Wat van belang is dat u de aanvraag door ons laat indienen bij de toetsingscommissie. 

Als u de aanvraag via mijnUrgentie indient zijn uw slagingskansen hoger, omdat wij onze kennis- en ervaring inzetten voor u en uw dossier zodanig aanleveren dat de meeste vragen zijn beantwoord en de commissie snel tot een positieve beslissing kan komen.

Een snelle manier om aan een huurwoning te komen is door een urgentieverklaring aan te vragen, maar ook dit traject neemt tijd in beslag. Als u niet zolang kunt wachten is het u aangeboden dat u contact met ons opneemt voor een noodoplossing. Wij hebben samenwerkingspartners in iedere Nederlandse gemeente waar wij u eventueel kunnen plaatsen. Zo voorkomen we in ieder geval dat uw situatie verergert.

×

Hallo!

Op werkdagen staan wij tussen 09:00-17:00 klaar voor al uw vragen.

× Vragen?